Poslechněte si varhany moře v Zadaru

Pokud Vás hypnotizuje zvuk mořských vln jemně narážejících na břeh, pak byste se měli vypravit do Zadaru a poslechnout si Morske Orgulje — experimentální hudební nástroj Varhany moře.   

Naříkající stavba je dlouhá asi 70 m a nachází se na pobřeží, kde využívá pohybů moře a hraje hypnotické melodie vln.  

Varhany moře byly navrženy v roce 2005 architektem Nikolou Bašićem poté, co bylo postaveno nové molo pro výletní lodi, takže mají vítat turisty ve zdejším příjemném přístavu.   

Morske Orgulje

Zvenčí vypadají varhany jako velké mramorové schody vedoucí do Jaderského moře. Pod nimi se však nachází série úzkých trubek, které spojují 35 píšťal. Každá sestava schodů obsahuje 5 píšťal, z nichž každá je naladěna na jiný akord.   

Jak vlny a vítr tlačí vzduch trubkami, vniká jakási abstraktní hudba, která se line z píšťal. Vytvářené zvuky závisí zcela na nahodilosti času a prostorové distribuce energie vln.   

Návštěvníci se shodují, že jejich zvuk je „nezapomenutelný, spíše rytmický a hypnotizující“.

V roce 2006 získaly Varhany moře Evropskou cenou za urbanistické využití veřejných prostor, protože představují „perfektní tribunu pro sledování západu slunce nad mořem a obrysu (sousedního) ostrova Ugljan, zatímco můžete poslouchat hudební skladby hrané samotným mořem.“