Šibenik Chorvatsko

Šibenik má něco přes 50 000 obyvatel a je mezi chorvatskými městy na Jadranu jedinečný v tom, že nemá římský ani řecký původ. Šibenik bývá coby turistická destinace poněkud přehlížen, přitom však nabízí pár fantastických památek z benátských dob. Hlavní památkou ve městě je nepochybně katedrála sv. Jakuba (UNESCO).

Abyste se dostali do Šibeniku, můžete přiletět buď na letiště ve Splitu, nebo v Zadaru. Cesta z obou je zhruba stejně dlouhá, přestože Split leží o něco blíže. Do Splitu navíc míří více letů z jiných evropských zemí, takže let sem může být snáze k dostání.   

Z letiště ve Splitu se vydejte autobusem, který zastavuje před budovou terminálu, na hlavní autobusové nádraží ve Splitu. Autobusy jezdí podle jízdního řádu a navazují na přílety. Z autobusového nádraží pak pokračujte dalším autobusem do Šibeniku; cesta trvá asi 1 hodinu 40 minut.

Z letiště v Zadaru cestujte autobusem na hlavní autobusové nádraží v Zadaru; i zde autobusy navazují na přílety. Z nádraží cestujte dalším autobusem do Šibeniku; cesta trvá asi 2 hodiny.

Památky v Šibeniku

K nejvýznamnějším pamětihodnostem Šibeniku patří katedrála sv. Jakuba (Katedrala sv. Jakova), která je na seznamu památek UNESCO. Postavena byla v letech 1431-1536 z vápence a mramoru. Ranné etapy katedrály navrhli a postavili italští mistři, v letech 1444- 1447 ale už stavební práce probíhaly pod vedením slavného chorvatského architekta a sochaře Juraje Dalmatince.

Na stejném náměstí jako katedrála se nachází také Památník Juraje Dalmatince, který vytvořil největší chorvatský sochař 20. století Ivan Meštrovič.

Severně od katedrály se nachází renesanční Loggia postavená v typickém italském stylu v letech 1533-1542; v její části se dnes nachází restaurace.

Za návštěvu stojí také několik dalších kostelů, jako je kostel sv. Barbory (Crkva sv Barbare) a Kostel sv. Mikuláše.